e-shop Contact

Un pahar de vin sau o tigara sunt o parte din viata sociala a multor femei. Dar daca sunteti insarcinata, indiferent ce consumati dumneavoastra ajunge si la copil. Fumatul si consumul de alcool il poate rani, asa ca este important sa va schimbati obiceiurile. Cel mai bun moment, desigur, este inainte de a ramane insarcinata. Creierul copilului si alte organe incep sa se dezvolte chiar inainte sa va dati seama ca sunteti insarcinata. Dar chiar daca sunteti deja insarcinata, puteti reduce riscul de a dauna copilului daca renuntati la aceste obiceiuri acum.

Consumul de alcool

Daca sunteti consumatoare de alcool, retineti ca placenta nu tine alcoolul departe de fat. De fiecare data cand dumneavoastra beti, bea si copilul dmneavoastra. Deoarece corpul unui copil in curs de dezvoltare descompune alcoolul mult mai lent decat un adult, nivelul de alcool in sangele fatului poate creste mai mult decat in cazul mamei si sa se mentina la un nivel ridicat o perioada mai lunga de timp.

Desi in unele cazuri, efectul negativ al alcoolului asupra unui copil in dezvoltare poate fi temporar, cercetarile indica faptul ca pot aparea probleme ireparabile, pe termen lung.

Daunele pot fi severe variind de la retard mental, la deteriorarea inimii pana la sindromul alcoolismului fetal in cazul consumului unor cantitati mari de alcool in timpul sarcinii.

Bebelusii afectati de sindromul alcoolismului fetal pot avea defecte la nivel facial, se pot naste prea mici pentru a putea supravietui sau pot ramane mici pe masura ce inainteaza in varsta.

Fumatul
In primul rand, fumatul in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan sau de sarcina extrauterina daca mama fumeaza in primul trimestru de sarcina sau de a nu duce sarcina pana la termen; procentajul nasterilor premature este aproape dublu la femeile care fumeaza.

Substantele chimice absorbite din tigara limiteaza cresterea fatului prin reducerea numarului de celule produse, atat pentru creierul, cat si pentru corpul copilului. Fumatoarele sunt predispuse la a avea copii cu malformatii congenitale, in special cu buza de iepure sau anomalii ale sistemului nervos central. Acelasi risc exista si pentru aparitia diferitelor tulburari comportamentale la copil, de la comportament impulsiv, pana la deficit de atentie. Un studiu recent a demonstrat faptul ca sansele ca un copil sa sufere de autism sunt cu atat mai mari cu cat mama fumeaza mai multe tigari pe zi. Tot din cauza fumatului, copiii femeilor cu acest viciu pot avea probleme cu sistemul imunitar si se pot imbolnavi mai des.

Consumul de cofeina

Fata de alcool sau tutun, multi cercetatori afirma ca un consum moderat de cofeina nu ar dauna sarcinii. Problema este unde se opreste acest consum "moderat" si care sunt efectele unui consum exagerat.

Printre problemele care pot aparea in timpul sarcinii din cauza consumului ridicat de cafea sunt:

  • - continutul de proteine, lipide si carbohidrati din cafea poate reduce pofta de mancare a femeii insarcinate; daca veti manca mai putin, valoarea nutrientilor care ajung la fat se va micsora;
  • - cofeina poate provoca insomnii, care oricum sunt frecvente in timul sarcinii; pentru a avea un somn bun si odihnitor este recomandabil sa renuntati la cafea;
  • - cofeina produce stari de agitatie si nervozitate, care, pe fondul emotivitatii crescute a femeii insarcinate, tind sa ia proportii nedorite; daca va ganditi si la faptul ca ar trebui sa fiti cat mai linistita pentru binele fatului, poate veti decide ca e mai bine sa limitati consumul de cofeina;
  • - cofeina favorizeaza pierderea calciului din organism, fapt care nu este de dorit mai ales in perioada sarcinii, cand cantitatea de calciu trebuie sa fie sporita in corpul gravidei;
  • - in cazul unui consum exagerat, o cantitate mare de cofeina poate produce avort.

Este bine sa cantariti impreuna cu doctorul dumneavoastra toate argumentele pro si contra consumului de cofeina pe parcusul sarcinii. Tineti cont si de faptul ca nu doar cafeaua contine cofeina, ci si unele ceaiuri, bauturi racoritoare si ciocolata si chiar unele medicamente.