e-shop Contact

Laptele mamei este hrana ideala pentru cresterea si dezvoltarea micutului pana la sase luni. De aceea, e foarte important sa nu va lasati descurajata de micile probleme ce pot aparea si care de cele mai multe ori se rezolva repede.

Cere sa vi se aduca bebelusul cat mai curand si stati in aceeasi camera pentru a nu i se da mese suplimentare. Daca bebelusul este pus la san in primele 2-3 ore dupa nastere, mesele viitoare vor fi foarte usoare. Primele cateva supturi ar putea fi dureroase, insa este o senzatie trecatoare. Cand alaptati alegeti intotdeauna o pozitie confortabila. Alaptatul nu este doar o necesitate fizica a bebelusului, ci ofera mamei si sugarului ocazia de a se apropia si intelege reciproc.

Colostrul, primul lapte al mamei ce se secreta in primele 3-5 zile, contine anticorpi si substante care stimuleaza sistemul imunitar al bebelusului avand ca rezultat o rezistenta mai mare impotriva bolilor.

Bebelusii alaptati la san au mai putine probleme de sanatate si mai putine alergii. Alaptarea actioneaza ca un scut impotriva alergilor si din acest motiv in cazurile cu istoric familial predispus la alergii se recomanda ca aceasta sa dureze cel putin un an.

Bebelusii alaptati nu trebuie sa fie hraniti dupa un program rigid de mese, la intervale de 3 sau 4 ore. Majoritatea specialistilor recomanda programul flexibil, adica hranirea bebelusului la cerere. Cantitatea de lapte va fi influentata de frecventa si durata meselor. Amanarea sau limitarea meselor, oferirea de lapte formula sau apa, oferirea suzetei, incercarea de a stabili un program de supt din 3 in 3 ore vor avea ca efect intarzierea instalarii lactatiei si vor reduce cantitatea de lapte. Daca alaptati copilul cand acesta va trimite semnale ca ii este foame sau cand sanii par plini, veti produce, in mod natural, cantitatea de lapte de care copilul are nevoie.

In afara de beneficiile evidente pentru bebelusul dumneavoastra, alaptarea la san ii face foarte bine si mamei. De fapt, alaptarea:

  • - favorizeaza revenirea uterului la dimensiunile obisnuite;
  • - reduce riscul de cancer mamar si ovarian inainte de intrarea la menopauza;
  • - ofera o protectie contraceptiva partiala;
  • - ajuta la revenirea la greutatea normala;
  • - imbunatateste calcificarea oaselor;
  • - scade riscul depresiei post-partum, caci tanara femeie se simte mama in totalitate doar atunci cand alapteaza.

Alaptatul la san este un proces natural, iar cazurile in care acesta nu e posibil sunt foarte rare. De cele mai multe ori, esecurile de la inceput pot fi puse pe seama faptului ca ii dati copilului sa suga prea rar sau il puneti la san intr-o pozitie gresita. Dar nu trebuie sa va descurajati in fata micilor probleme, care de obicei sunt simplu de rezolvat.

E absolut necesar sa ganditi pozitiv, amintindu-va mereu ca alaptarea la san, pe langa faptul ca ofera cea mai buna hrana bebelusului, faciliteaza continuarea si intarirea legaturii deosebite dintre mama si copil, care se formeaza inca din perioada de sarcina.